Kliknite i Provjerite stanje bodova:

PROVJERA STANJA BODOVA

Newsletter

Upišite se na mailing listu i putem e-maila primajte obavijesti.

Pratite nas na Facebooku

Osvrt na Stručni skup "Vratimo porođaj ženama: fiziologija trudnoće i porođaja", održanom 10. ožujka 2018. na Sveučilištu Sjever- Sveučilišni centar Varaždin od 10-17 sati

Kako se sve velike stvari događaju slučajno, tako je i do organizacije ovog skupa došlo sasvim slučajno, spontano... u razgovoru na kavi o tome kako žene malo znaju o fiziologiji i o svemu što se u ženskom tijelu događa za vrijeme trudnoće i porođaja, ali i poslije porođaja, kako ni primalje baš ne znaju previše o tome, jer ih o tome nitko ne uči za vrijeme školovanja, pala je ideja: hajde da im o tome govorimo, idemo organizirati predavanja, pokloniti im to predavanje, možda će drugačije razmišljati o prirodnom porođaju. I učinili smo to: poklonili smo edukaciju o fiziologiji trudnoće i porođaja za 8. mart primaljama, medicinskim sestrama, liječnicima, trudnicana, doulama, ženama i ostalim zdravstvenim djelatnicima. I svi su oni došli da to čuju.

U radu su sudjelovale primalje sa Zdravstvene fakultete Univerze u Ljubljani, izvršna direktorica zveze medicinskih sester in babic Slovenije, glavne primalje varaždinskog, čakovečkog i jednog zagrebačkog rodilišta i ostali stručnjaci iz područja o kojem su govorili.

Program:

10,30-10,50    Model primaljske skrbi, doc.dr. Ana Polona Mivšek, dipl.bab.
10,50-11,10    Samostalne primaljske jedinice uz rodilište, Anita Prelec, dipl.m.s., MSc 
11,10-11,30    Optimalna ginekološka skrb u trudnoći, Aleksandar Jukić, dr.med., spec. ginekologije i porodništva
11,30-11,50    Prehrana u trudnoći, Ivana Domislović, dipl.ing.
11,50-12,10    Fizička aktivnost u trudnoći, Petra Rok, dipl. physioth.
12,10-12,30    Seksualnost u trudnoći, porođaju i puerperiju, Karmen Cecarko Vidović, bacc.obs.
12,30-13,00    Rasprava

13,00-14,30    PAUZA         

14,30-14,50    Načini određivanja položaja djeteta u trudnoći i porođaju, Mateja Kusterle, prof. angl. i špa., dipl.bab.
14,50-15,10    Sprječavanje ozljeda međice i zaštita međice u porođaju, asist. Petra Petročnik, ipl. bab., MSc, asist. Nastja Pavel, dipl. bab., mag. zdr. nege.
15,10-15,30    Zlatni sat" – zašto je važan, Biserka Matok Glavaš, bacc.obs.
15,30-15,50    Fiziološki porođaj u varaždinskom rodilištu,  Ksenija Horvatić, bacc.med.techn., primalja
15,50-16,10    Primalja i doula zajedno: bolja skrb žene u porođaju, Erika Spirić, bacc.obs.,Antonela Brajković Cesar, doula
16,10-17,00    Rasprava - zatvaranje

10. ožujka napunila se velika predavaonica Sveučilišta Sjever u Varaždinu, došlo je više od 150 zainteresiranih učesnika skupa. Sastav učesnika skupa je bio šarolik, ali su predavači bili na visini zadatka, predavanja su bila tako koncipirana da su bila dovoljno stručna za zdravstvene djelatnike, ali i dovoljno jasna svima koji slušaju.

Na kraju radnog dana razvila se plodna diskusija. Učesnike je najviše zanimalo kakvi su uvjeti porođaja u pojedinim našim rodilištima, kakav je stav rodilišta u pogledu pratnje, što je ženama dozvoljeno tijekom fiziološkog porođaja, pravila o "zlatnom satu" tj. neometanom kontaktu koža-na-kožu majke i novorođenčeta nakon porođaja... Pitanja su bila upućivana prema rodilištima u Varaždinu, Čakovcu i Zagrebu, a odgovore su mogli dobiti od najmjerodavnijih osoba, a to su glavne primalje spomenutih rodilišta. U svemu tome pomoglo je iskustvo i znanje kolegica iz Slovenije koje su ga nesebično to s nama dijelile.

Prirodan porođaj je nešto što većina žena priželjkuje i planira. Imati prirodan, nemedikalizirani porođaj nešto je za što bi se svaka žena trebala moći odlučiti. Na žalost, danas je prirodan, nemedikalizirani porođaj sve rjeđi, a porođaj bez bolova postaje standard. Porođaj je do te mjere medikaliziran da zaboravljamo da su žene stvorene da rađaju, prirodno i bez asistencije.

I upravo stoga je ova edukacija bila važna i potrebna, pomogla je i ženama i primaljama da bolje sagledaju fiziološki porođaj i mogućnosti koje takav porođaj nudi, na neki smo im način nastojali približiti takav porođaj i njegove mogućnosti za majku i dijete u nadi da će u svom budućem radu.

 

Osvrt na Stručni skup Osvrt na Stručni skup Osvrt na Stručni skup Osvrt na Stručni skup